menu

Η Ώχρα είναι μια ομάδα σύγχρονων ζωγράφων της οποίας τα μέλη συναντώνται στην κοινή αγάπη τους για την εικονογραφική τέχνη και στην αγάπη τους για την μακραίωνη ιστορία της είτε αυτή εκφράζεται μέσα απο την λεγόμενη βυζαντινή ζωγραφική είτε μέσα απο άλλες εθνικές εικαστικές γλώσσες.

Βασική επιδίωξη και στόχος όλων των συμμετεχόντων στην ομάδα είναι ο δημιουργικός διάλογος με το εικαστικό και θεολογικό σώμα της εικονογραφικής τέχνης με απώτερο σκοπό την δημιουργία σύγχρονων εικόνων που θα μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στην χριστιανική λατρεία και να υπηρετήσουν τις ανάγκες των πιστών.

Ταυτόχρονα, και επειδή τα μέλη της ομάδας δέχονται πως η εκκλησιαστική τέχνη όπως και όλη η ζωή της Εκκλησίας μπορεί να εκφράζεται μέσα από πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που συνδεόνται όμως με κοινό λόγο, θεωρούμε πώς υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες που δίνει η εικαστική παράδοση της εικονογραφικής τέχνης ώστε να δημιουργήσουμε ζωγραφικά έργα με οχι αυστηρά εκκλησιαστικά θέματα.

Η ποικιλία στο ζωγραφκό ύφος-στύλ ως ορατή έκφανση της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητας του αθρώπινου προσώπου θεωρούμε πως είναι το στοιχείο που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την βάση στην οποία συστήθηκε η ομάδα Ώχρα και τους στόχους της.

Η ομάδα θα επιδιώξει μέσα απο κοινές δράσεις να δείξει στο ελληνικό και διεθνές κοινό τα έργα της προκειμένου να προκαλέσει την αρχή ενός διαλόγου για το παρελθόν και μέλλον της εικονογραφικής τέχνης.

Οι εικόνες είναι, ως παράδοση της Εκκλησίας, παλαιές και πάντα νέες.

Ομάδα Ώχρα

Ακολουθούν βιογραφικά σημειώματα των μελών της ομάδας.





Ο Γιώργος Κόρδης μαθήτευσε την τέχνη της αγιογραφἰας κοντά στον π. Συμεών Συμεού. Παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικών τεχνικών στην Σχολή καλών τεχνὠν του Μουσείου της Βοστώνης (1987-1989).
Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ειδικεύτηκε στην Θεωρία και αισθητική της Βυζαντινής ζωγραφικής (Διδακτορική διατριβή). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεολογία και αισθητική των εικὀνων (2003-2013).
Αγιογραφησε πολλούς ναούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις.

Ο παπα Σταμάτης Σκλήρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Σπούδασε Ιατρική (1971) και Θεολογία (1975) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας στο École supérieure des beaux-arts στο Παρίσι και Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική σχολή Βελιγραδίου. Έχει μελετήσει τη Βυζαντινή και τη Ρώσικη Εικονογραφία και έχει διαμορφώσει ένα προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα που εμπνέεται απο την ορθόδοξη εικονογραφία και τη μοντέρνα ζωγραφική. Έχει εκθέσει εικόνες και πίνακες του στη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Δήμητρα Ψυχογιού γεννήθηκε στη Χαλκίδα κι από παιδί της άρεσε να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια, με υλικά που έβρισκε στη θάλασσα. Σπούδασε γραφιστική και διακόσμηση στη σχολή Βακαλό κι έμαθε πολλά τα οποία καταλαβαίνει τώρα, μετά από πολλά χρόνια. Όλες αυτές τις εικόνες και τα χρώματα τα πήρε μαζί της μια μέρα και τα ταξίδεψε ως την Κρήτη όπου έμεινε 13 χρόνια. Εκεί γέμισε το σακούλι της μυρωδιές κι αρμύρα από το Λιβυκό και νοσταλγία. Έτσι τα μάζεψε όλα αυτά και ήρθε πίσω στην Αθήνα. Και άρχισαν όλες αυτές οι εικόνες να βγαίνουν στο χαρτί, να γίνονται ιστορίες. Εμπνευστής της σε αυτό το μαγικό ταξίδι των χρωμάτων ήταν ο δάσκαλος της Γιώργος Κόρδης που την έμαθε τι θα πει να μη χορταίνεις να ζωγραφίζεις. Ζωγράφισε πολλά βιβλία, έγραψε κιόλας τρία παραμύθια που αγαπά πολύ, τον Kηπουρό του ουρανού , τη Mυγδαλιά και το φεγγάρι και το Μαζί. Παράλληλα έφτιαξε το εργαστήρι Πέτρα – Ψαλίδι – Χαρτί όπου κάνει μαθήματα ζωγραφικής και ραπτικής, και συνεχίζει να γεμίζει το σακούλι της ομορφιά και χρώματα. Πριν τρία χρόνια της ήρθε η ιδέα να ζωγραφίζει παραμύθια πάνω σε παπούτσια και κατάφερε να έχει φτιάξει εκατοντάδες ζευγάρια κι οι ιστορίες να ταξιδεύουν, περπατώντας, σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα άνοιξε τον νέο της χώρο κοντά στην Ακρόπολη, το Nadeenart shop.

Ο Κώστας Λάβδας γεννήθηκε το 1980. Από το 1997 ως το 2001 σπούδασε γραφικές τέχνες και εργάστηκε ως γραφίστας στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος από το 2008. Aπό το 2007 φοιτά στο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού του ΕΑΠ. Είναι ιδρυτικό μέλος της εικονογραφικής ομάδας «Πεντελικό εργαστήρι» και της εικαστικής πλατφόρμας ΝΙ. Από το 2009 έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πέντε συνέδρια και έχει κάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά. Από το 2003 έχει παρουσιάσει ζωγραφική του σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και σε πέντε ατομικές εκθέσεις.

Η Μαρία Πάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήρι του ζωγράφου Τάσου Ρήγα και παράλληλα σύγχρονο χορό και Ινδικό Χοροθέατρο στην Ελλάδα και αργότερα στο εξωτερικό ( Duncan Conservatory, Πράγα, Τσεχία).
Από το 2016 κι ύστερα μελετά τη Βυζαντινή Ζωγραφική κοντά στον ζωγράφο Γιώργο Κόρδη. Εργάζεται ως μέλος της αγιογραφικής ομάδας του Γιώργου Κόρδη, ζωγραφίζοντας Ορθόδοξους ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Κουγιουμτζης γεννήθηκε στη Δράμα. Εργάζεται ως ζωγράφος-αγιογράφος ζωγραφίζοντας τοιχογραφίες σε ιερούς ναούς και φορητές εικόνες και ως καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών. Μαθήτευσε τη βυζαντινή ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιώργο Κόρδη ενώ σταθμός στην πορεία του ήταν η συνεργασία (1994-1998) με τον μεγάλο δάσκαλο του ελληνικού θεάτρου σκιών Ευγένιο Σπαθάρη. Δίδαξε την βυζαντινή ζωγραφική στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Δράμας, στο εργαστηρίο Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής ζωγραφικής που δημιούργησε το ΤΕΙ Καβάλας (2008-2011),ενώ από το 2010 έως και σήμερα διδάσκει την βυζαντινή ζωγραφική στη σχολή εκκλησιαστικών τεχνών, τμήμα αγιογραφίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Έργα του, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, υπάρχουν σε ιερούς ναούς και ιδιωτικές συλλογές. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 15 εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας και θεάτρου σκιών.

Η Χριστίνα Δουληγέρη Παπαθέου σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα φοιτητικά της χρόνια παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής εικονογραφίας σε διάφορους φορείς. Καθοριστικό ρόλο  στην πορεία της μαθητείας της υπήρξε η συνάντηση  της με τον Γ. Κόρδη. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στα μαθήματά του, στο εργαστήριο «Εικονουργία». Έκτοτε, ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική φορητών εικόνων για ιδιώτες και Ι. Ναούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει πλειάδα βιβλίων, κυρίως παιδικών, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους όπως : Ακρίτας, Αρμός, Αποστολική Διακονία, εκδ. Σταμούλη, «Άθως» παιδικά, Εν  Πλω κλπ. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.  

Γεννημένος στην Αθήνα το 1968, ο ζωγράφος Νεκτάριος Μαμάης σπούδασε Θεολογία στη ΘΣΠΑ. Είναι κάτοχος Master με ειδίκευση στην εικονογραφία και υπ. Διδ. του ΕΚΠΑ. Στην εικονογραφία μαθήτευσε στο εργαστήριο «Εικονουργία» με δάσκαλο τον Γ. Κόρδη. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΚΤ Αθηνών. Παραδίδει σεμιναριακά μαθήματα στο «Εργαστήριο Εικονογραφικής Τέχνης» της ΘΣΠΑ και στο Κέντρο Τεχνών «ΜΕΤΣ». Παράλληλα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ και του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων, ενώ έχει φιλοτεχνήσει φορητές εικόνες για ιερούς ναούς και ιδιώτες.

Ο Γιαννούλης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Εικονογραφική τέχνη, και Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστήμιου της Κύπρου στη Χριστιανική Τέχνη. Ασχολείται συστηματικά με την ιστόρηση φορητών εικόνων, Ιερών Ναών, Λειτουργικών, και παιδικών βιβλίων. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις εικονογραφίας. Έργα του, εκτός εικονογραφίας, με βάση τη βυζαντινή τεχνοτροπία υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα έχει πολυετή διδακτική δραστηριότητα για την εικονογραφία σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ, σε ΙΕΚ.

Ο Φώτης Βάρθης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα και έχει καταγωγή από την Κέρκυρα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ από το 2009 εως το 2015 όπου αποφοίτησε από τον τομέα της χαρακτικής. Μελετά συνεχώς την τέχνη του βυζαντινού σχεδίου και ζωγραφικής . Έχει εκδόσει δυο βιβλία με έργα του (Η Ρομφαία της Αυγής, Γυναίκες που επιστρέφουν) και έχει συνεργαστεί με συγγραφείς και μουσικούς καθώς τον γοητεύει η συνομιλία των τεχνών. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες, σεμινάρια, συμπόσια με θέμα την χαρακτική και την βυζαντινή τέχνη και έργα του έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν σε πανελλαδικά και ευρωπαικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες, ζωγραφίζει, δημιουργεί υπαίθριες εγκαταστάσεις ζωγραφικής, εικονογραφεί βιβλία, δημιουργεί  ταινίες animation. Διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική μέσω διαδικτύου και δια ζώσης στην Αθήνα, στο Παρίσι, και στη Ζάκυνθο. 
Εκθέτει τα έργα ζωγραφικής του, συνήθως κάθε δυο χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας στο ατελιέ του, στο Παρίσι (Gallery Rivoly 59, Galerie Desmos, Melkart Gallery) και στη Ζάκυνθο τα καλοκαίρια για ένα βράδυ σε μη δημοφιλή υπαίθρια μέρη ιστορικού ή φυσικού ενδιαφέροντος.